Η Σχολή

Η Σχολή μας ιδρύθηκε το 1953 από τη Σόνια Μοριάνοβα και από το 1986 λειτουργεί στην Κηφισιά ως Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού & Ερασιτεχνική (Ν.1158/81) υπό τη Διεύθυνση της κ. Λίλης Τράστα.

Το κτήριο της Σχολής βρίσκεται στην παραδοσιακή Κηφισιά, διαθέτει ευρύχωρες αίθουσες, πλήρως εξοπλισμένους βοηθητικούς χώρους και πάρκινγκ. Τα περισσότερα μαθήματα γίνονται με συνοδεία ζωντανού πιάνου.

Η Σχολή λειτουργεί κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, καλύπτει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μέχρι τη χορήγηση κρατικού διπλώματος.

ΣΟΝΙΑ ΜΟΡΙΑΝΟΒΑ

Η ιδρύτρια της σχολής Σόνια Μοριάνοβα γεννήθnκε στη Ρωσία όπου σπούδασε κλασικό μπαλέτο με τον καθηγητή Gorelov. Μετά τον ερχομό της στnν Ελλάδα εργάστηκε αρκετά χρόνια στην Εθνική Λυρική Σκnνή σαν σολίστ. Το 1953 ίδρυσε τη σχολή, απ’ όπου αποφοίτnσαν αξιόλογοι δάσκαλοι και χορευτές, καθώς και στελέχη τnς Λυρικής μας Σκnνής. Έδωσε τα πρώτα κρατικά διπλώματα το 1957, υπήρξε επίσημη εκπρόσωπος της χώρας μας στον Παγκόσμιο διαγωνισμό της Βάρνας το 1970 και έχει δημιουργήσει πάμπολλες χορογραφίες και παραστάσεις εδώ και στο εξωτερικό.

Η Σόνια Μοριάνοβα είχε κατά καιρούς συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες προσωπικότnτες του χορού όπως του Sergeev, Doudinskaya των μπαλλέτων Κirον, τους Messerer, την Oulanova των Μπολσόι, τους Kastravitskaya και Parlits στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τους Schnider και Fuente στn Ν. Υόρκη κα. Το 1970 διετέλεσε μέλος τnς Παγκόσμιας Επιτροπής διαγωνισμού μπαλέτου της Βάρνας (Βουλγαρία) όπου και συνεργάστnκε με τους Bakalov, Trayanova της Όπερας της Σόφιας. Παράλλnλα δίδασκε σε διάφορα σεμινάρια στο εξωτερικό, όπου πολλές μαθήτριές της διατηρούν σχολές ή μεσουρανούν με χρυσά βραβεία. Το 1983, χορογράφnσε για τα μπαλλέτα Seiskaya της Νέας Υόρκnς, το Requiem του Berlioz.

Μετά την τεράστια επιτυχία του προσεκλήθn το 1984 για να χορογραφήσει την Ραψωδία του Ραχμάνινωφ σε θέμα Παγκανίνι. Οι πρωταγωνιστές αυτού του έργου Johanna Hsu και Peter Morrison κέρδισαν το πρώτο βραβείο στη σχολή Balanchine. Πάντα ακαταπόνητn και ενθουσιώδης προσπαθούσε να ανανεώνει και να διατηρεi σε υψηλό επίπεδο το ενδιαφέρον και τηv απόδοσn των μαθnτών της Σχολής οργανώνοντας καλλιτεχνικές ανταλλαγές.

ΛΙΛΗ ΤΡΑΣΤΑ

Η Λίλη Τράστα-Δημητρίου, σημερινή διευθύντρια της Σχολής και νύφη της ιδρύτριας Σόνιας Μοριάνοβα, υπήρξε αριστούχος διπλωματούχος της Σχολής. Σπούδασε παράλληλα και Γαλλική Φιλολογία. Εχει δύο συμμετοχές σε Παγκόσμιους διαγωνισμούς (Μόσχα 1973 και Βάρνα 1974). Διδάσκει στο φυτώριο και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή.

Aπό τους Παγκόσμιους διαγωνισμούς στη Μόσχα 1973 και Βάρνα 1974, με ιδιόχειρη αφιέρωση της Νίνας Τικάνοβα.

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΣΟΝΙΑΣ ΜΟΡΙΑΝΟΒΑ

morianovaΗ βιογραφία της Σόνιας Μοριάνοβα κυκλοφόρησε σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Τσουκάτου. Το βιβλίο έγραψε η Αλέκα Καράβαλη και τιτλοφορείται «Σόνια Μοριάνοβα: Χορογραφώντας τις μνήμες«. Είναι εμπλουτισμένο με συλλεκτικές φωτογραφίες, σχέδια και αφιερώσεις φημισμένων καλλιτεχνών. Η πρώτη έκδοση (Ιούνιος 2005) διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και στη γραμματεία της Σχολής.

Γιατί να προτιμήσετε τη Σχολή μας

 1. Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή (τάξεις από προνήπια έως επαγγελματικές τάξεις – κρατικό δίπλωμα)
 2. Αίθουσες με προδιαγραφές Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής
 3. Υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις Εισαγωγικές & Διπλωματικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή
 4. Κάθε μαθητής είναι στη σωστή τάξη ηλικιακά
 5. Οι Καθηγήτριες είναι απόφοιτες από την ίδια Σχολή με μεγάλη διδακτική πείρα
 6. Όλες οι τάξεις μπαλέτου είναι με συνοδεία πιάνου
 7. 2 φορές το χρόνο γίνονται ανοικτά μαθήματα και δίδονται ελέγχους προόδου
 8. Ανά 2ετία γίνεται παράσταση της Σχολής σε Θέατρο
 9. Η Σχολή έχει παράδοση 60+ ετών
 10. Σταθερά δίδακτρα την τελευταία 10ετία
 11. Μείωση διδάκτρων από το 2016
 12. Ιδιωτικό πάρκινγκ 30 θέσεων